×

Ultimele postări

Istoria aurului

Știați că:

Aurul, cunoscut în latină ca Aurum, are simbolul chimic Au. Punctul de topire este 1064°C, iar punctul de fierbere este 2600°C. Nu este afectat de factorii externi - nu corodează, fiind rezistent la acizi, baze și săruri. Se dizolvă în soluția de apă regală, în amestecuri de cianuri, în acid selenic și acid clorhidric saturat cu clor. Datorită acestor proprietăți, ușurinței de prelucrare și accesibilității în trecut, este primul metal pe care oamenii au început să-l exploateze și să-l folosească.

Greutatea specifică a aurului este de 19,3 g/cm3. Un kilogram de aur poate fi plasat într-un cub cu muchia de 3,75 cm.

Aurul se găsește în roci, apă, plante și animale. Se găsește chiar și în spațiu - în praful de pe Lună. Mările și oceanele conțin milioane de tone de aur.

Exploatarea aurului

Conform documentelor scrise păstrate, exploatarea aurului a început acum aproximativ 6000 de ani. În prezent, aproximativ 200 de tone de aur sunt procesate anual. În ceea ce privește exploatarea aurului, Republica Cehă este un punct de hotar și un loc important de extracție, de exemplu, spălarea se efectua pe râurile Otava, Blanica, Vltava și altele.

În Arabia Saudită, sursa unei bogății enorme de aur a fost găsită în minele din Ofir, de unde se spune că regele Solomon importa aur pentru construirea templului din Ierusalim.

La fel de cunoscute sunt și mormintele din Egipt, unde cel mai mare tezaur se află în mormântul faraonului Tutankhamon - de la statuete, bijuterii, tron până la sicriu și sarcofag - toate realizate din aur.

Produse celebre

Aici trebuie să menționăm cel mai faimos bijutier al Renașterii, Benvenuto Cellini, care a creat celebrul solniță pentru regele Franței. Solnița reprezintă marea și pământul sub forma unui bărbat și a unei femei, marea ținând în mâna dreaptă un trident și în stânga o barcă ce servea drept solniță. Pământul - femeia este prezentată goală, cu un corn al abundenței în mână.

Nu putem uita nici bijutierul din Sankt Petersburg, Peter Carl Fabergé, care aproviziona împărăteasa Rusiei cu ouă de Paște din aur.

Poate cel mai mare obiect de aur existent este o cadă găsită într-un hotel din Japonia. Greutatea sa este de aproximativ 150 kg și este înconjurată de o legendă misterioasă - dacă un bolnav se scaldă în ea, se va însănătoși, iar celor sănătoși le va prelungi viața.

Balanțe pentru bijuterii

Din cele mai vechi timpuri, cântarul a fost un instrument foarte important pentru cântărirea acestui metal prețios. Unul dintre cele mai vechi cântare păstrate provine din Egipt, unde se foloseau cântare cu brațe egale, al căror principiu de funcționare ne este bine cunoscut. Interesant este că egiptenii credeau că, după moarte, se vor prezenta în fața zeului Anubis, care le va cântări inimile pe cântare și va decide dacă merită viața de apoi.

De la cântarele cu brațe egale s-a trecut treptat la cântarele cu brațe inegale și ulterior la cântarele cu arc.

La începutul secolului XX, electronica a devenit tot mai răspândită în domeniul cântăririi, însă un mare avans al cântarelor digitale a avut loc abia în anii 80. Astăzi, cele mai răspândite sunt așa-numitele cântare tensometrice, capabile să cântărească orice, de la probe de laborator până la aur, cu o precizie de până la un microgram, până la cântărirea obiectelor de câteva sute de tone.