×

Ultimele postări

Bazele fizice ale cântăririi

Prin cântărire înțelegem compararea greutății corpurilor cu scopul de a determina masa lor. Nu o comparăm cu forța gravitațională. Conform celei de-a doua legi a lui Newton, forța gravitațională într-un anumit loc este dată de produsul masei și accelerației gravitaționale locale constante. Egalitatea sarcinii care acționează asupra suspensiei cântarului înseamnă și egalitatea forței gravitaționale (câmpul gravitațional acționează asupra corpurilor cântărite) și, de asemenea, egalitatea masei lor. Scopul cântăririi este de a găsi o greutate aproximativă care va avea același efect de forță asupra cântarului ca și corpul cântărit.

Termenul de greutate egală sau masă egală se referă la situația în care efectul gravitațional asupra a două corpuri într-un anumit loc și la suprafața Pământului este același.

În cântărirea precisă, trebuie să se țină cont de alte forțe, cum ar fi influența forței de flotabilitate conform legii lui Arhimede, care acționează împotriva gravitației și reduce efectul forței asupra suspensiei cântarului. Dacă în loc de greutate este utilizată o altă forță de echilibrare, trebuie luată în considerare și variabilitatea valorii accelerației gravitaționale.

Sursa: https://sk.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1hy_(pr%C3%ADstroj)